Waarom looptherapie bij etalagebenen?

Er wordt steeds minder gedotterd bij mensen met etalagebenen. We hebben het hier over vaatproblemen, pijn in de benen of wel claudicatio intermittens. Veel mensen met etalagebenen vinden dit onbegrijpelijk. De meeste mensen willen bij voorkeur een Quick fix. Ik hoor de patiënt zeggen: ‘Ik snap niet dat ze me niet dotteren of een stent zetten. Dat helpt tenminste direct en dan kan ik weer normaal lopen’. Helaas is dit een te simpele voorstelling van zaken.

Het filmpje van het ClaudicatioNet geeft een indruk van de aanpak.

 • Lees meer

  Op korte termijn lijkt een operatie vaak effectief, maar op lange termijn niet. Bij 80% slipt het vat binnen een jaar weer dicht of heeft de persoon ergens anders klachten; in kuit, heup, rug of in het andere been. Daarnaast zitten er veel risico’s aan een operatie. Je hele vaatstelsel is aangedaan en verkalkt en neigt in meer of mindere mate te verstoppen. Het probleem van de verstopping zit in je hele lijf, overal waar vaten zitten.

  Met verstopping wordt de irritatie van de vaatwand bedoeld, de ontstekingen, de verharding met her en der plaques. Dit zijn stolsels van vet en andere rotzooi. Vergelijk je vaatstelsel met je riolering thuis; je kan ontstoppen, maar er blijven problemen ontstaan als je er troep doorheen blijft gooien. Op bepaalde voorkeursplaatsen slipt het steeds dicht.

  Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat looptherapie onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut het meest effectief is voor de behandeling van vaatproblemen. Het geeft een beter resultaat dan zelfstandig lopen zonder begeleiding. Vroeger werd wandelen met de hond geadviseerd, maar het blijkt geen effectieve therapie. Het is wel goed voor je beweging. Verwacht niet dat je geheel pijnvrij wordt, maar wel dat je het doel haalt om je pijnvrije loopafstand en je maximale loopafstand te vergroten of zelfs te verdubbelen.

 • Werkwijze

  We kijken naar je looppatroon, je loopsnelheid, conditie, balans en leefstijl. Met een gezonde en actieve leefstijl wordt voldoende bewegen, gezonde voeding, minimaal alcohol gebruik, voldoende slaap, ontspanning en stoppen met roken bedoeld. Ik neem met je door wat er goed gaat en wat er beter kan. Goed zorgen voor jezelf is mijn motto.


  In Nederland zitten we met zijn allen te veel en daarom is mijn tip om na elk half uur even te gaan staan om te bewegen. Kijk op de norm gezond bewegen als je wilt weten of je voldoende beweegt of draag een stappenteller. Ik hoor heel vaak de mensen zeggen: “Ik ben de hele dag in beweging”. Een stappenteller meet hoeveel je daadwerkelijk beweegt.

  In het begin kom je twee tot drie keer per week naar de praktijk en daarnaast start je direct met dagelijkse oefening thuis. Pas het wandelen en de krachttraining, bijvoorbeeld traplopen, dagelijks toe. We maken samen met jou een beweegplan; wat zijn je interesses, wat doe je al en gaat er goed en wat ga je doen aan beweging, hoe lang, waar en wanneer. We kijken wat ervoor nodig is om beter en verder te kunnen lopen. Bij de ene persoon ligt het accent op verbeteren van de leefstijl, bij de ander op oefeningen. We oefenen het looppatroon, doen krachtoefeningen, rek- of balansoefeningen. Je krijgt advies op maat. Voor een goed resultaat is het van belang dat je dagelijks wandelt met een juist wandeltempo en over je pijngrens heengaat als je oefent.

  Het doel is altijd gericht op het verbeteren van een activiteit die voor jou belangrijk is: weer boodschappen kunnen doen, mee doen met biljart, vul zelf maar in.

 • Vergoeding

  Gesuperviseerde looptherapie wordt uitgebreid vergoed door de zorgverzekeraars en daarom kun je intensief worden begeleid als je dat wenst. Het is niet een kwestie van 6 weken of zes maanden therapie. Voor behoud van het verkregen resultaat is het zeer belangrijk om een actieve leefstijl levenslang te integreren en te onderhouden.

 

 

Maak een afspraak

Neem hier direct contact met ons op voor het aanvragen van een (eerste) afspraak

Lees meer

Nieuws

Like onze site of schrijf een recensie op google Als je tevreden bent over onze aanpak en de begeleiding en ons wilt aanbeve...

Lees meer
Meer nieuws
 • Burn-out

  Burn-out - geen wachtlijst

  Totale aanpak op jouw afgestemd -weer energie - leven vanuit je hart

  Lees meer
 • Onrust? Angst?

  Onrust? Angst?

  deel je ervaring, angst, eenzaamheid - praten helpt

  Lees meer
 • Eerste afspraak

  Eerste afspraak

  Jij staat bij ons centraal met je verhaal, klachten en/of vragen. We vinden het belangrijk dat je je gehoord en begrepen...

  Lees meer
 • Wie ik ben

  Maak kennis met Fysiotherapie Timmermans. Een holistische benadering

  Lees meer
 • Behandelingen

  Behandelingen

  Wij zijn expert in diverse behandelmethodes van chronische pijn en stress gerelateerde klachten zoals een burn-out...

  Lees meer
 • Biofeedback

  Biofeedback

  Je oefent jouw ademhaling en hartcoherentie door tegelijkertijd een ontspanningsoefening te ervaren en met direct feedback

  Lees meer

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.