Oedeemtherapie - een effectieve behandeling bij vocht

Oedeemtherapie wordt ook wel manuele lymfedrainage genoemd. Ik werk volgens de methode Vodder. Het filmpje geeft een goede indruk van de massagetechniek.

Na acht behandelingen zal ik met u bespreken hoe het vervolg van het behandeltraject zal zijn. Het is van groot belang dat u zelf weet wat u kunt doen om het oedeem te verminderen en te reguleren. Voor adviezen voor compressiehulpmiddelen bent u op de goede plek.

Vaak weten mensen niet wat ze van de behandeling kunnen verwachten of denken ze dat het vocht met harde hand wordt weggedrukt. Dit is niet het geval. Het is een specifieke zachte massagetechniek met verschillende handgrepen die in een voortdurend ritmische beweging met lage druk worden uitgevoerd. De behandeling is pijnvrij.

Het doel van lymfedrainage is om het lymfevocht beter c.q. sneller via de lymfebanen af te voeren en om het lymfestelsel harder en efficiënter te laten werken. Oedeemtherapie bestaat verder uit het geven van voorlichting en advies, oefentherapie en lymfetaping. De term “manuele lymfedrainage” is eigenlijk beter dan de term “oedeemtherapie”, omdat deze term aangeeft dat we naast vocht (oedeem) ook andere klachten zoals hoofdpijn of buikklachten (obstipatie) kunnen behandelen.

 • Compressietherapie en Lymfetaping

  Oedeemtherapie kent wel compressietherapie. Hiermee wordt het zwachtelen bedoeld of het werken met een lymfepress apparaat.  Door de druk van de zwachtel wordt het vocht naar boven gepompt, richting het hart en wordt je gezwollen arm of been dunner en zachter. Het is ook mogelijk om de borst te zwachtelen. Dit is een goede behandelmogelijkheid bij vochtophoping in de borst en/ of onder de oksel. Bijvoorbeeld bij een seroom wat kan ontstaan na een okselkliertoilet. Veel mensen zijn niet op de hoogte van deze behandelmogelijkheid.

  Eveneens weten heel veel mensen niet dat je kunt tapen tegen de misselijkheid die kan optreden tijdens de chemokuur. Lymfetapen is dus mogelijk en zeker het proberen waard!

 • Voor wie?

   Vocht in je arm of been
   Na een operatie, bestraling, een ongeval of na een kneuzing
   Littekens
   Obstipatie (buikklachten)
   Voorhoofdsholteontsteking

        Vraag naar de mogelijkheden!

 

Maak een afspraak

Neem hier direct contact met ons op voor het aanvragen van een (eerste) afspraak

Lees meer

Nieuws

De praktijk is weer geopend! (29-04) - Mocht je verhoging (38C) hebben of niet lekker zijn, laat je dan tes...

Lees meer
Meer nieuws
 • Burn-out

  Burn-out - geen wachtlijst

  Totale aanpak op jouw afgestemd -weer energie - leven vanuit je hart

  Lees meer
 • Corona - psychosociale hulp

  Corona - psychosociale hulp

  deel je ervaring, angst, eenzaamheid - praten helpt

  Lees meer
 • Eerste afspraak

  Eerste afspraak

  Jij staat bij ons centraal met je verhaal, klachten en/of vragen. We vinden het belangrijk dat je je gehoord en begrepen...

  Lees meer
 • Het team

  Het team

  Maak kennis met het team van Fysiotherapie Timmermans. Met ieder onze eigen specialiteiten en effectieve behandelmethodes...

  Lees meer
 • Behandelingen

  Behandelingen

  Wij zijn expert in diverse behandelmethodes van chronische pijn en stress gerelateerde klachten zoals een burn-out...

  Lees meer
 • Doe een loopbandtest

  Doe een loopbandtest

  Kun je (bijna) niet meer wandelen en/ of traplopen door kramp of heftige kuit-, heup-, bil- of rugpijn?

  Lees meer
 • Biofeedback

  Biofeedback

  Je oefent jouw ademhaling en hartcoherentie door tegelijkertijd een ontspanningsoefening te ervaren en met direct feedback

  Lees meer

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.